Suomen Filmikamari ry täyttää 90 vuotta
Huomenna 11.1.2013 tulee kuluneeksi 90 vuotta Suomen Filmikamari ry:n perustamisesta. Filmikamari perustettiin 11.1.1923 nimellä Suomen Biografiliitto.
Tärkeimpiä liiton perustamissyitä oli vahvistaa elokuva-alan edunvalvontaa, jota ei aikaisemmin elokuva-alalla oltu yhdessä tehty. Liiton avulla haluttiin muun muassa estää elokuvateattereiden valtiollistamispyrkimykset. Esimerkiksi vuonna 1918 oli kirkolliskokous ehdottanut elokuvien ottamista valtion monopoliksi tai ”niiden saattamista muulla tavoin tehokkaan tarkastuksen ja valvonnan alaisiksi.”
Suomen Biografiliiton perustamistilaisuudessa oli paikalla kahdeksan henkilöä:
– Toimitusjohtaja Abel Adams, Adamsin Filmitoimiston perustaja ja tuolloin neljän elokuvateatterin omistaja. Elokuva-alalla vuodesta 1912.
– Johtaja Oscar Auer, tamperelainen elokuvateatterinomistaja; alalla vuodesta 1910.
– Johtaja Rasmus Hallseth, norjalaissyntyinen elokuvayrittäjä, joka yhdessä ruotsalaisen David Fernanderin kanssa perusti vuonna 1907 elokuvien valmistusta, levitystä ja elokuvateatteritoimintaa harjoittavan Pohjoismaiden Biografi Komppanian. Omisti myös elokuvateattereita Helsingissä.
– Johtaja Ernfrid Isaksson, turkulainen elokuvateatterinomistaja.
– Varatuomari Kaarlo Kaira. Suomen Biografi Osakeyhtiön perustajajäsen 1918 ja yhtiön toimitusjohtaja 1921–1923. Yhtiö omisti kymmenen teatteria eri puolilla Suomea.
– Liikemies Hjalmar Pohjanheimo, Lyyra-Filmin johtaja, elokuvateatterinomistaja ja elokuvatuottaja vuodesta 1910.
– Johtaja Jakob Trap-Holm, Suomen Biografi Osakeyhtiön apulaisjohtaja, elokuva-alalla vuodesta 1915.
Liitto halusi alusta asti elokuva-alan keskusjärjestöksi, jonka jäseneksi saattoi liittyä ”jokainen biografinomistaja sekä filmien, biografikoneiden ja -tarvikkeiden maahantuoja tai muu asiaan innostunut henkilö.”
Liiton järjestäytymiskokous pidettiin toukokuun 27. päivä 1923 Bio-Bion konttorilla osoitteessa Länsi-Heikinkatu 10 (nyk. Mannerheimintie 6) Helsingissä. Läsnä oli kaikkiaan 22 henkilöä:
Abel Adams, Helsinki
Hugo Ahlbäck, Pietarsaari
Oscar Auer, Tampere
Julius Balthasar, Viipuri
Bjarne, Bützow, Oulu
Erik Estlander, Helsinki
A. Forsman, Hanko
Martin Funck, Turku
Toivo Hyvärinen, Helsinki
Ernfrid Isaksson, Turku
Rauha Kilpikoski, Jyväskylä
Matti Laine, Viipuri
Gustaf Molin, Helsinki
Väinö Mäkelä, Pori
Hjalmar Nilsson, Turku
J. H. Nybacka, Iisalmi
Nikolai Philp, Vaasa
Arnold Sundgren, Helsinki
John Taug, Tampere
Berthold von Theobald, Helsinki
Sofie Thomasson, Helsinki
Jakob Trap-Holm, Helsinki
Alusta lähtien Biografiliitossa oli erilaisia intressejä liittyen siihen, edustiko jäsen esitystoimintaa, levitystoimintaa, elokuvatuotantoa vai jopa näitä kaikkia. Liittoa ei kuitenkaan pyritty lakkauttamaan vaan tavoitteeksi otettiin omien erikoisliittojen muodostaminen Biografiliitosta eroamatta.
Varsinaiseksi keskusjärjestöksi Biografiliitto muodostui vuonna 1939, jolloin Biografiliiton nimeksi vaihdettiin Suomen Filmikamari – Finlands Filmkammare ry ja järjestöt hyväksyttiin jäseniksi. Elokuvateatterit ja elokuvalevittäjät olivat perustaneet omat liittonsa -30-luvulla (nykyiset Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry ja Suomen elokuvatoimistojen liitto ry). Elokuvien ”valmistajat”, siis tuotantoyhtiöt, perustivat Suomen Filmivalmistajien liiton -40-luvulla.
Historiansa aikana Filmikamarissa on ollut useita jäsenliittoja. Muun muassa kinoteknisillä yrityksillä on ollut oma yhdistyksensä, samoin mainoselokuvayhtiöillä sekä elokuvakiertueilla.
Filmikamarilla ja sen jäsenjärjestöillä on ollut pitkäaikainen vaikutus suomalaiseen elokuvapolitiikkaan ja elokuva-alaan. Ne ovat muun muassa perustamassa keskitettyä elokuvien tarkastustoimintaa, Suomen elokuva-arkistoa, Suomen elokuvasäätiötä, Koulukinoyhdistystä, Favexia jne.
Tällä hetkellä Filmikamarin jäseniä ovat Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry (153 jäsenteatteria, 278 salia), Suomen elokuvatoimistojen liitto ry (21 jäsenyritystä, niin teatterilevitystä kuin tallennelevitystä harjoittavaa yritystä) ja Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry (jäsenenä 47 elokuvatuotantoyhtiötä).
Lisätietoja:
Tero Koistinen
Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja
tero.koistinen@filmikamari.fi
050 323 8582
Linkit
– Filmikamarin hallitukset 1923–2013
– Elokuva-alan ansiomerkit
Kuvia
– Suomen Biografiliiton vuosikokous 1926 (kirjasta Suomen Biografiliitosta Suomen Filmikamariin)
– Suomen Biografiliiton vuosikokous 1937 (kirjasta Suomen Biografiliitosta Suomen Filmikamariin)
– Suomen Filmikamari ry:n hallitus 1998 (kirjasta Suomen Filmikamari 75-vuotta)
Kirjallisuutta Filmikamarin historiasta
– Kari Uusitalo: Suomen Biografiliitosta Suomen Filmikamariin – Viisi vuosikymmentä elokuva-alan järjestötoimintaa Suomessa (1974)
– Suomen Filmikamari 75-vuotta (1998)