12.12.2024 | DocPoint Twitter Facebook
DocPointin avajaiselokuvana Unohda elokuvien teko!
DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla kilpaillaan tänä vuonna kolmessa eri sarjassa. Kansainvälisessä kilpasarjassa kisaa kahdeksan elokuvaa ja Kotimaisessa kilpasarjassa seitsemän elokuvaa. Lisäksi neljätoista elokuvaa kisaa ensimmäistä kertaa järjestettävässä Kotimaisessa lyhytelokuvakilpailussa. Yksi Kotimaisen kilpasarjan elokuvista, Arantzazu Gomez Bayonin Unohda elokuvien teko! nähdään festivaalin avajaiselokuvana. Se on intiimi ja rehellinen kuvaus siitä, kuinka haastavaa taiteilijuuden ja äitiyden yhdistäminen on edelleen vuonna 2024.
Kotimainen ja Kansainvälinen kilpasarja ovat olleet osa DocPointin ohjelmistoa vuodesta 2021. Kilpasarjoihin valitaan teoksia, jotka edustavat dokumenttielokuvaa taidemuotona sen koko kirjossa ja ovat muodoltaan tai lähestymistavaltaan rohkeita ja omaäänisiä. Mukaan mahtuu niin pienemmillä resursseilla perhepiirissä kuvattua elokuvaa kuin suurieleisempääkin tuotantoa. Kilpasarjojen voittajat valitsevat ammattilaisista koostuvat raadit, ja voittajat julkistetaan lauantaina 8.2.2025.
Kotimaisen kilpasarjan elokuvat
Kotimaiseen kilpasarjaan on valittu yhteensä seitsemän pitkää elokuvaa. Chico Pereiran 11 Underground -elokuvassa palataan vuosikymmenten takaiseen kaivostyöläisten lakkoon, jonka käsittely nykypäivänä laukaisee kollektiivisen trauman. Sami van Ingen jatkaa Flahertyn elokuvasuvun parissa elokuvassaan Cast of Shadows, jossa kysytään, kuinka paljon muistot, kuvat ja lopputekstit voivat valehdella. Gerin haave -elokuvassa Tonislav Hristov seuraa orpokodissa kasvanutta asuvaa ja omaa tietään etsivää Geriä. Elina Hyvärisen Rajalla kuvaa elämää Parikkalan pikkukunnassa itärajan välittömässä läheisyydessä, missä kuntalaiset suunnittelevat tulevaisuutta, kun Venäjä iskee Ukrainaan. Milja Viidan arkistoelokuva Skönärit vie kirjeiden ja laivapäiväkirjojen siivittämänä katsojan merimiesten mukaan matkalle menneen maailman ääriin. Two Forests -teoksessaan Jan Ijäs pohtii vanhenemista ja kuolemaa näyttämönään Japani ja sen metsiin liittyvät kuolemamyytit. Arantzazu Gomez Bayonin Unohda elokuvien teko! on ohjaajan omakohtainen tutkimusmatka äitiyteen ja taiteilijuuteen.
Kotimaisen kilpasarjan tuomaristoon kuuluvat Square Eyes -myyntiagentuuria edustava Bérénice Hahn, elokuvantekijä ja Academy of Moving People And Images -organisaation perustaja Erol Minta? ja kanadalaisen RIDM-festivaalin taiteellinen johtaja Hubert Sabino-Brunette.
Kansainvälisen kilpasarjan elokuvat
Kansainväliseen kilpasarjaan on valittu kahdeksan elokuvaa. Kamal Aljafarin A Fidai Film tutkii visuaalisen muistin merkitystä kertoen, miten Israelin armeija ryöväsi Beirutin miehityksessä palestiinalaisen arkiston. A Want in Her -elokuvassa esikoisohjaaja Myrid Carten palaa kotiseudulleen Irlantiin etsimään alkoholisoitunutta äitiään ja koettelemaan rakkautensa rajoja. Shannon Walshin Adrianne and the Castle on kuvaus Alanin ja hänen puolisonsa Adriannen 30 vuotta kestäneestä rakkaustarinasta, jonka aikana he rakensivat oman suureellisen maailmansa, joka oli täynnä rakkautta ja iloa. An Almost Perfect Family kertoo ohjaaja Tudor Platonin omien vanhempien erosta sekä hänen matkastaan vanhemmaksi. Sofie Benootin essee-elokuva Apple Cider Vinegarissa munuaiskivistä alkanut matka johdattaa katsojat kivien ainutlaatuiseen maailmaan. I'm Not Everything I Want to Be -elokuvassa ohjaaja Klára Tasovská esittelee valokuvaaja Libuše Jarcovjákován elämäntarinan hänen valokuviensa kautta. Cécile Embletonin ja Alys Tomlinsonin Mother Vera on meditatiivinen teos armoa ja vapautta etsivästä nunnasta. Writing Hawa on Najiba Noorin kuvaus omasta äidistään mutta myös katsaus naisten asemaan Afganistanissa.
Kansainvälisen kilpasarjan tuomaristoon kuuluvat dokumentaristi Maija Hirvonen, DokuFest Kosovon taiteellinen johtaja Veton Nurkollari sekä brasilialainen elokuvantekijä, näyttelijä ja ohjaaja Renata Ferraz.
Kotimaisen lyhytelokuvakilpailun elokuvat
Kotimaiseen lyhytelokuvakilpailuun on valittu 14 elokuvaa, jotka esitetään kolmessa eri näytöksessä. Valot ja varjot -näytöksessä mm. lähdetään ajelulle, ollaan katseen kohteena ja käydään kuoleman porteilla. Pohjoisia kuvia vie katsojan mm. Vienan Karjalaan, saunan lauteille ja betonilähiöön. Luontoni-sarjassa mm. tutustutaan upeisiin lehmärouviin, sukelletaan lumeen sekä pohditaan koirien ja ihmisten rinnakkaiseloa. Kotimaisen lyhytelokuvakilpailun tuomaristoon kuuluvat elokuvantekijä Iiti Yli-Harja, väitöskirjatutkija ja elokuvantekijä Kazu Ahmed sekä taiteilija Maija Blåfield.
Festivaalin koko ohjelmisto julkistetaan 9.1.2025, jolloin myös näytöskohtainen lipunmyynti käynnistyy. Festivaalin sarjakortit ovat myynnissä Early Bird -hinnoin 30.12. asti.
Lisätiedot: https://docpointfestival.fi/
DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 4.–9.2.2025. DocPointin tapahtumia tukevat Helsingin kaupunki, Suomen elokuvasäätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Yle, AVEK, Niilo Helanderin Säätiö, RELEX Säätiö parempaan tulevaisuuteen sr, Kirkon mediasäätiö, Nordisk kulturkontakt, Svenska kulturfonden ja Konstsamfundet.
Lisätiedot, skriineripyynnöt, kuvat ja haastattelupyynnöt:
Santtu Nikula
Tiedottaja
040 631 9224
santtu@docpoint.fi
Kotimainen kilpasarja:
Chico Pereira: 11 Underground
Sami van Ingen: Cast of Shadows
Tonislav Hristov: Gerin haave
Elina Hyvärinen: Rajalla
Milja Viita: Skönärit
Jan Ijäs: Two Forests
Arantzazu Gomez Bayon: Unohda elokuvien teko!
Kansainvälinen kilpasarja:
Kamal Aljafari: A Fidai Film
Myrid Carten: A Want in Her
Shannon Walsh: Adrianne and the Castle
Tudor Platon: An Almost Perfect Family
Sofie Benoot: Apple Cider Vinegar
Klára Tasovská: I'm Not Everything I Want to Be
Cécile Embleton, Alys Tomlinson: Mother Vera
Najiba Noori: Writing Hawa
Kotimainen lyhytelokuvakilpailu:
Valot ja varjot -näytös
Katja Niemi: Kerro kerro kuvastin
Sanna Liljander: Milloin päivä valkenee
Jade Kallio: Ocean Boulevard
Minna Parkkinen: Hymytyttö
Anni Tiainen, Teresia Fant: Pieni essee yöstä
Henna Välkky ja Eesu Lehtola : Bright White Light
Pohjoisia kuvia -näytös
Jari Nordström: Suomen kova löylymies
Anu Pennanen: Itä-Pasila
Mikki Noroila: Yritin šuaha hänet kuvah onnakko hiän kato
Antti Lempiäinen: Huoneet
Luontoni-näytös
Mia Halme: Fabulous Cow Ladies
Hans Pieski & Arttu Nieminen: Muohtac?almmit
Sanni Priha: Jäähyväiset lumelle – Lumileikki
Marjo Levlin: Underdog