SEOL-tiedote 3/2007
Sisällys
– Satavuotistilaisuuksia pukkaa…
– Katsojat eivät liiku eivätkä käy pyydykseen
– Kuluttajaviraston kirje elokuvateattereille
– Art house -teattereille koulutusta
– Filmikamarin nettisivut hyötykäyttöön
– Jäsenteattereiden uutisia kaivataan
Satavuotistilaisuuksia pukkaa…
…vai pukkaako? Pyysimme edellisessä SEOL-tiedotteessa teattereita ilmoittamaan teattereiden suunnittelemien paikallisten tapahtumien teeman, määrän ja laajuuden, jotta voisimme budjetoida Opetusministeriön myöntämän osarahoituksen käytön tapahtumien ilmoituskustannuksiin. Yhtään viestiä ei ole vielä tullut.
Edelleen: ilmoittakaa mahdollisimman pian suunnittelemienne tapahtumien teema, määrä ja laajuus osoitteeseen filmikamari@filmikamari.fi, jotta voimme pähkäillä, miten paljon varaamme tapahtumien ilmoitteluun rahaa. Tapahtumia ei ole pakko sijoittaa ”varsinaiselle” juhlaviikolle 25.–31. toukokuuta. Koko vuosi on teattereilla käytössä. Listaus saatavilla olevista elokuvista löytyy edellisen SEOL-tiedotteen liitteistä.
100-vuotisjuhlinnan logot ja animaatiot löytyvät Filmikamarin nettisivuilta. Ne ovat vapaasti käytettävissä.
Filmikamari on jo levittänyt juhlajulisteita elokuvateattereihin ja kirjastoihin. Juhlavuoden tunnuselokuvaa esitetään televisiokanavilla elokuvaohjelmien yhteydessä.
Kotimaisen näytelmäelokuvan 100-vuotispäivä on tiistaina 29. toukokuuta, jolloin elokuvateatteri Bristolissa järjestetään keskustelu otsikolla Suomalainen elokuva vuonna 101, esiintyjinä elokuva-alan vaikuttajia tuottajista ohjaajiin ja näyttelijöihin. Yleisölle avoimen tilaisuuden juontaa Arto Nyberg.
Eniten näkyvyyttä kotimainen elokuva saa syksyllä Helsingin ytimessä Lasipalatsin pihalla, jonne Filmikamari ja kaupungin kulttuuritoimi yhteistuumin pystyttävät pysäkkinäyttelyn. Näyttely kootaan tämän vuoden ensi-iltaelokuvien tuotantokuvista ja julisteista. Kaksipuolisia pysäkkitelineitä on neljätoista ja elokuvateema pysyy telineissä seuraavan vuoden puolelle.
Paljon muutakin on vuoden aikana luvassa. Yle Teemalla vietetään lauantaina 26.5. Suomalaisen elokuvan yötä, Espoo Cine järjestää Salaviinanpolttajat-elokuvakilpailun ja Risto Jarva -seura on ilmoittanut järjestävänsä esityksiä ja keskusteluja syksyllä aiheesta Suomalainen 1960-luvun elokuva.
Katsojat eivät liiku eivätkä käy pyydykseen
2007 alkuvuosi on katsojien osalta lähtenyt nihkeästi liikkeelle, ainakin edellisvuoteen verrattuna. Katsojamäärien suhteen ilonaiheita antavat elokuvat ovat olleet vähissä. TOP 20 -listan perusteella (16.3.) viime vuoden kävijämääristä ollaan jäljessä yli kolmekymmentä prosenttia. Liekö harmaa alkuvuosi syynä myös siihen, että innokkuutta järjestää suomalaisen näytelmäelokuvan 100-vuotistapahtumia on ollut niukkaa.
Sama tilanne on ollut muuallakin Euroopassa. Jälleen kerran kotimaisten elokuvien merkitys elokuvateattereille näkyy selvästi. Valitettavasti tulevaisuuskin näyttää tältä osin tympeältä: Elokuvasäätiön mahdollisuudet tukea kotimaista elokuvaa ovat supistuneet. Säätiöllä onkin kova työ saada tilanne kuntoon.
Viime vuosi oli ympäri maailmaa varsin kelvollinen. MPAA:n (Motion Picture Association of America) tuoreiden teatteritilastojen mukaan 2006 lipputulot Yhdysvalloissa nousivat 5,5 prosenttia ja elokuvissa käynnit 3,3 %. Yleisötutkimuksissa kävi ilmi, että peräti 80 prosenttia niistä katsojista, jotka kävivät 2006 katsomassa elokuvan elokuvateatterissa, pitivät kokemusta rahan ja ajankäytön väärtinä. Vain 16 % katsoi elokuvat mieluummin kotona. Elokuvalipun keskihinta oli 6,55 dollaria.
Tilastoraportin mielenkiintoisimpia tietoja on se, että ne ihmiset, jotka ovat satsanneet kotinsa viihde-elektroniikkaan (kuten HD-televisioihin jne.) käyvät myös eniten elokuvissa.
MPAA:n raportti löytyy osoitteesta http://www.mpaa.org/researchStatistics.asp
Kansainvälinen elokuvateatteriliitto UNIC on kerännyt jäsenjärjestöiltään tiedot viime vuoden kävijämääristä osoitteeseen http://www.unic-cinemas.org/en/index.php?page=4
Toivotaan, että syksyn kotimaiset ja keväällä alkava Hollywood-vyörytys saavat kävijämäärät nousuun, ettei tarvitsisi näin aktiivisesti vanhoja muistella.
Kuluttajaviraston kirje elokuvateattereille
Kuluttajavirasto on lähettänyt kirjeen elokuvateattereille elokuvalippujen palautusoikeudesta.
ELOKUVALIPPUJEN PALAUTUSOIKEUS
Huomiotamme kiinnitettiin tilanteisiin, joissa kuluttajan elokuvaliput jäävät käyttämättä, koska katsoja ei täytä vaadittua ikärajaa.
Elokuvien ikärajat ovat pakottavia, eikä elokuvateatterin henkilökunta saa päästää ikärajaa nuorempia henkilöitä katsomaan elokuvaa. Ikärajoista on kerrottava selkeästi markkinoinnissa ja ostopaikoissa, jotta kuluttaja varmasti tietää ikärajasta ostaessaan lippuja. Kun ikärajasta on selkeästi tiedotettu, on kuluttajan vastuulla huolehtia siitä, että hän ostaa liput sellaisiin elokuviin, jotka ovat sallittuja lippujen tarkoitetuille käyttäjille.
Muiden kuin lasten vanhempien viedessä lapsia elokuviin, saattaa käydä niin, että lippujen ostaja onkin erehtynyt lasten iästä. Tällöin on hyvää asiakaspalvelua, että elokuvateatteri vaihtaa ostetut liput sellaisen elokuvan lippuihin, joka on sallittu kyseisen ikäiselle lapselle. Jos kuluttajien pääsy katsomoon joudutaan epäämään ikärajan vuoksi, normaali menettely on lippujen vaihtaminen. On kuitenkin tapauksia, joissa voi olla perusteltua toisenkinlainen menettely – ne on syytä käsitellä erikseen.
Pyydämme Teitä välittämään tämän kirjeen Suomen elokuvateattereille.
Johtaja Anja Peltonen
Lakimies Ilona Rintanen
Art house -teattereille koulutusta
CICAE (Confédération Internationale des Cinémas d’art & d’essai) järjestää 31. elokuuta ja 9. syyskuuta välisenä aikana Art Cinema = Action + Management -nimisen koulutuksen Venetsiassa.
Koulutukseen pitää ilmoittautua ensimmäinen kesäkuuta mennessä osoitteessa http://www.cicae.org/en/training, mistä saa myös lisätietoja koulutuksen sisällöstä. Koulutukseen osallistumiseen on mahdollista saada apurahaa, joka on suunnattu erityisesti EU:n uusien jäsenvaltioiden ja pienten teattereiden edustajille. Kurssi on hinnoiteltu porrastetusti samoin apurahamahdollisuudet.
Koulutukseen halukkaiden kannattanee kokeilla myös AVEK:in koulutustukea. Lisätietoja koulutustuesta saa osoitteesta www.kopiosto.fi/avek
Petra Pettersson Porvoon Studio 123:sta osallistui viime vuonna koulutukseen. Hän on ystävällisesti lupautunut kertomaan halukkaille kokemuksistaan koulutuksesta.
Filmikamarin nettisivut hyötykäyttöön
Filmikamarin ja SEOL:in uutisia saa käyttää teattereiden omassa tiedotuksessa. Jäsenteatterit voivat esim. aivan vapaasti käyttää oman teatterinsa sivuilla SEOL:in uutisia. Lähteen voi tietenkin mainita. Jos kyseessä on SEOL:in nimissä laitettu uutinen, esim. merkintä ”Lähde: www.filmikamari.fi/seol” olisi kiva ylläri.
Filmikamarin internetsivujen uutispalstoja päivitetään viikoittain. Hyvät jäsenet, käykää tutustumassa tuoreisiin uutisiin – meiltä ne löytyvät ennen muita.
Jäsenteattereiden uutisia kaivataan
Jäsenteattereiden uutisiin (www.filmikamari.fi/page.php?id=46) kaivataan edelleen uusia, tuoreita, yllättäviä ja jänniä uutisia – kaikkia ehtoja ei tarvitse täyttää. Olkaa hyvät ja lisätkää osoite filmikamari@filmikamari.fi pressilistoihinne. Myös puhelimitse tai maapostitse lähetettyjä uutisia ja tiedotteita otetaan vastaan.
Suomen elokuvasäätiö myönsi 15.3. kunnostus- ja toimintatukia elokuvateattereille. Vaikka tukimäärät ovat pieniä ja tukea ei ole mahdollista myöntää riittävän monelle teatterille, kaiketi näilläkin tuilla teattereissa tehdään asioita, jotka ovat tiedottamisen arvoisia myös muille teattereilla. Joten viestiä tulemaan, kiitos.
Filmikamarin väki toivotta työn iloa ja erinomaisia satavuotistilaisuuksia
SUOMEN ELOKUVATEATTERILIITTO – SEOL ry
Kaisaniemenkatu 3 B 29, 00100 Helsinki, puh. (09) 6877 2315, faksi (09) 6877 2320
s-posti: filmikamari@filmikamari.fi www.filmikamari.fi/seol