Takaisin

05.08.2020 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Noitien lumous -esityssarja Kino Reginassa

Magiaa, estetiikkaa, feminismiä ja kesyttömiä voimia koetaan 5.8. alkavassa elokuvasarjassa, jossa kuullaan myös noitateemaisia alustuksia. Noita palaa elämään – ei roviolla!

Kino Reginassa keskustakirjasto Oodissa vietetään elokuu noitien seurassa. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Noitien lumous -esityssarja koostuu yhdeksästä näytöksestä, joissa noidat paljastavat feministisen, rajoja rikkovan potentiaalinsa. Kokonaisuudesta löytyy katsottavaa sekä lapsille että aikuisille, ja sen ovat kuratoineet tutkija ja kirjailija Riikka Ala-Hakula sekä elokuvatoimittaja ja -tutkija Tytti Rantanen yhteistyössä KAVIn ja Nuoren Voiman liiton kanssa.

Ranskalainen dokumenttielokuvaohjaaja ja mediataiteilija Camille Ducellier tutkii kolmessa lyhytdokumentissaan hänelle läheisiä noitia ja noidan hahmon poliittisuutta. Näytöksessä tutustutaan muun muassa nykyajan ympäristöaktivismia harjoittaviin queer-feministisiin noitiin ja pohditaan noitien tuomaa uhkaa patriarkaaliselle kulttuurille. Näytökset 5.8. ja 11.8. alustavat Tytti Rantanen ja Riikka Ala-Hakula.

Tonino Cervin elokuvassa Le Regine (1970) vapautta janoava hippi ajaa moottoripyörällä lumottuun metsään, josta löytyy filmitähtien mytologiaa huokuva mökki. Usvan keskellä kolme uuden aallon estetiikalla ehostettua noitaa tarjoilevat hänelle pitopöydän antimia sekä vapaan rakkauden iloja. Vaan onko vieraanvaraisuus lopulta täysin pyyteetöntä? Le Regine -näytökset 8.8. ja 9.8. alustaa Riikka Ala-Hakula.

Luca Guadagninon tuore Suspiria-tulkinta (2018) vie Dario Argenton kulttiklassikon tanssillisuutta ja kehollista kauhua pari pyörähdystä pidemmälle. Tilda Swinton tekee elokuvassa taianomaisen kolmoisroolin. 1970-luvun Pariisin sijoittuva Céline et Julie vont en bateau (1974) puolestaan kuvaa naisten välistä romanttista ystävyyttä ja flirttailee magian kanssa. Uuden aallon raikkaimpiin ohjaajiin lukeutuvan Jacques Rivetten tunnetuin elokuva on täynnä sanaleikkejä, improvisaatiota, illuusiotaitelijoiden maailmasta lainaavia asuja ja ihmeellisiä sattumia. Näytöksen 30.8. alustaa Tytti Rantanen.

Kotimaista osastoa edustavat 1950-luvulle harvinainen kotimainen kauhuelokuva Noita palaa elämään (1952), jonka alustaa 15.8. arkistonjohtaja ja elokuvatutkija Lyyli Outi Hupaniittu, sekä Camilla Mickwitzin animaatiot, joissa Mimosa-noita ja Juulia-tyttö tekevät mielikuvituksensa voimalla maailmasta paremman paikan.

Noitien lumous Kino Reginassa 5.8.–30.8.2020.
Sarjan Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/318879815961757

Lisätiedot ja kuvapyynnöt:

Katri Tenhola
Suunnittelija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI)