Takaisin

04.07.2019 | Filmikamari

20. Kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit Forssassa 26.8.–1.9.2019

Tiedote

20. Kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit Forssassa 26.8.–1.9.2019

Gangstereita ja kaunottaria

Teemansa mukaisesti Forssan Mykkäelokuvafestivaalit palaavat 1920-luvun vauhdikkaisiin vuosiin. Flapperit olivat aikakauden ilmiö ja festivaaleilla nähdäänkin aikakautensa kirkkaimmat tähdet Clara Bow, Louise Brooks, Phyllis Haver ja koko flapper-buumin luonut polkkatukka Colleen Moore. Merkittävimmäksi näistä nousee Mooren Synthetic Sin vuodelta 1929, jonka uunituore restaurointi oli Le Giornate del Cinema Muto -festivaalin vuoden 2014 kohokohtia.

Gangsterielokuvista esitämme koko lajityypin nousuun polkaisseen Underworldin vuodelta 1927. Toinen merkkiteos on Lon Chaneyn tähdittämä The Penalty vuodelta 1920, jossa muodonmuutoksen mestarina muistettu Chaney esittää jalat amputoitua gangsteripäällikköä. Konnia nähdään myös perinteikkäässä lastenohjelmistossamme, jossa Roscoe Arbuckle ja kumppanit yrittävät saada roistoja käpälälautaan.

20. festivaalien kunniaksi itse kunkin mykkäelokuvaharrastajan kannattaa nostaa vähintäänkin virtuaalinen onnittelumalja forssalaiselle kulttuurityölle. 20 vuotta on pitkä aika marginaalisiin elokuviin keskittyneelle festivaalille, jonka käynnistyminen oli monen sattuman summa ja johon uskoivat ensimmäisinä vuosina korkeintaan vain järjestäjät. Vuosiin on mahtunut monenlaisia tapahtumia ja kommelluksia, unohtumattomia säestyksiä ja kuolemattomia elokuvamuistoja. Ensimmäisenä vuonna näytöspaikkana toiminut teltta on vaihtunut kiinteäksi elokuvateatteriksi ja puupenkit mukaviksi istuimiksi. Tämän vuoden juhlanäytös Safety Last (1923)  esitetään urheilutalo Feeniksissä, jossa riittää tilaa myös säestäjille, Helsingin poliisisoittokunnalle. Mukavaa on, että monet festivaalivieraat ja -tahot ovat olleet mukana alusta alkaen. Tällaisia tapahtumia ei nimittäin ole ilman kestävää yleisöpohjaa saati yhteistyökumppaneita, jotka molemmat luottavat tapahtumaan ja tietävät, että festivaalien onnistumista varten tehdään kaikki mahdollinen. Paras palaute on tieto seuraavien vuosien mykkäelokuvafestivaalien järjestymisestä – ainakin toistaiseksi palaute on ollut kiitollista, toisinaan jopa hurmioitunutta: ”Kuinka te olette tämänkin elokuvan osanneet ottaa ohjelmistoon?”

Festivaalin primus motorina toimiva Ville Koivisto kertoi aikoinaan haaveekseen pelastaa vuosittain yhden elokuvan, joka saisi ensi-iltansa festivaaleilla. Aivan tähän ei olla pystytty, mutta lähestulkoon vastaavaan kuitenkin: Forssassa ovat kantaesityksensä saaneet niin Anna-Liisan (1922), Finlandian (1922) kuin Kihlauksenkin (1922) uudet restauroinnit. Tänä syksynsä trio saa seurakseen Erkki Karun Suvisen sadun (1925), jonka pahoin tuhoutuneen kopion pohjalta valokuvin ja välitekstein täydennetty versio herää uskomattomalla tavalla henkiin Elävienkuvien teatterin erikoisnäytöksessä.

www-sivut: http://forssasilentmovie.com/

Kuvapankki: http://forssasilentmovie.com/medialle/

Lisätiedot:
Festivaalijohtaja Ville Koivisto
050 597 7760
ville.koivisto@mainossynergia.com