Takaisin

31.10.2018 | Helsinki Film Festival

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO 2018 ISLANTIIN

Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnon 2018 ovat voittaneet ohjaaja Benedikt Erlingsson, k√§sikirjoittajat Benedikt Erlingsson & √ďlafur Egill Egilsson ja tuottajat Marianne Slot, Benedikt Erlingsson

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto 2018

Julkaisuvapaa 30.10.2018 klo 20.52

 

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO 2018 ISLANTIIN

 

Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnon 2018 ovat voittaneet ohjaaja Benedikt Erlingsson, käsikirjoittajat Benedikt Erlingsson & Ólafur Egill Egilsson ja tuottajat Marianne Slot, Benedikt Erlingsson ja Carine Leblanc, islantilaisen WOMAN AT WAR –elokuvan tekijät.

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2018 elokuvapalkinnon saa islantilaiselokuva Woman at War (Kona fer í stríð). Tieto julkistettiin juuri Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuudessa Oslon Oopperatalossa. Islantilaiselokuva Woman at War saa palkinnon, koska se käsittelee nokkelasti ja leikkisästi sekä suuria poliittisia kysymyksiä että elokuvan yllättäväksi toimintasankariksi nousevan 48 -vuotiaan naisen yksityiselämää.

350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) arvoinen rahapalkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Tarkoituksena on korostaa, että elokuva taiteenlajina on näiden kolmen päätekijän tiiviin yhteistyön tulos.

PALKINTOLAUTAKUNNAN (Hilmar Oddson/Islanti, Inger Merete Hobbelstad/Norja, Kristina Börjeson/Ruotsi, Jaana Puskala /Suomi ja Per Juul Carlsen/Tanska)  PERUSTELU:

Woman at War kuvaa suurta ja päivänpolttavaa ongelmaa vahvan ja ristiriitaisen henkilöhahmon avulla. Halldóra Geirharðsdóttir tulkitsee upean hallitusti Hallaa, joka ottaa lain omiin käsiinsä suojellakseen maapallon ekosysteemiä. Kun Halla tiedostaa, että hänessä on idealismiakin vahvempi tarve oman perheen perustamiseen, tämä kuvataan hienovireisesti ja tunteilematta. Ohjaaja Benedikt Erlingsson, joka on myös tehnyt käsikirjoituksen Ólafur Egilssonin kanssa, onkin aivan yhtä rohkea kuin päähenkilönsä. Palkintolautakunta arvostaa suuresti varmaa otetta, jolla hän yhdistelee toimintakohtauksiin ja yksityisiin hetkiin tunnelmaa luovaa vieraannuttamista sijoittamalla kuviin live-muusikoita ja antamalla näiden tulkita tarinan hahmojen mielialaa ja tunteita. Lopputuloksena on upea, nokkela ja leikkisä kuvaus suurista poliittisista kysymyksistä sekä elokuvan yllättäväksi toimintasankariksi nousevan 48-vuotiaan naisen yksityiselämästä. Samalla kaikesta välittyy tarinan perustana oleva rakkaus luontoa ja yksinäistä lasta kohtaan.

KÄSIKIRJOITTAJA, OHJAAJA JA TUOTTAJA BENEDIKT ERLINGSSON (KUVA: Juan Camillo Estrada)
Benedikt Erlingsson (s. 1969) on ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä, joka tunnetaan teatteri-, tv- ja elokuvarooleistaan. Benediktin sooloesitykset kuuluvat Islannin teatterihistorian menestyneimpiin, ja hän esitti niitä kaikkiaan kuuden vuoden ajan.
Benediktin ensimmäinen pitkä käsikirjoitus- ja ohjaustyö Of Horses and Men sai yli 20 kansainvälistä palkintoa, niiden joukossa parhaan esikoisohjauksen palkinto San Sebastiánin kansainvälisillä elokuvajuhlilla vuonna 2013 sekä Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto vuonna 2014.

Kona fer í stríð (Woman at War) sai maailmanensi-iltansa Cannesin vuoden 2018 Critics' Week -tapahtumassa, missä se voitti parhaan käsikirjoituksen SACD-palkinnon.

WOMAN AT WAR on tämän vuoden voittaja, kun Pohjoismaiden arvostetuin elokuvapalkinto Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinto jaettiin nyt 15. kerran. Elokuvapalkinto jaettiin yhdessä Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon, kirjallisuuspalkinnon, lasten- ja nuorten kirjallisuuspalkinnon ja ympäristöpalkinnon kanssa suuressa palkintogaalassa, joka pidettiin tiistai-iltana 30.10.2018 Oslon Oopperatalossa Pohjoismaiden neuvoston 70. istunnon yhteydessä.

TOIMITTAJALLE:

Ohjaaja Benedikt Erlingssonin kuvan/myös ohessa, WOMAN AT WAR-elokuvan lehdistömateriaalin, palkintolautakuntien perustelut ehdokkaille, ehdokaselokuvien tuotantotiedot, lehdistökuvat, julistekuvat, trailerit ja yleistä tietoa Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnosta 2018 voi ladata seuraavista linkeistä:

www.nordiccouncilfilmprize.com

https://www.norden.org/en/nordic-council-film-prize

https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond

Mediakontaktit: Freddy Neumann, Neumann Strategy & Communikation, tel. +45 2046 7846/neumann@mail.dk

Jorma Akkanen, Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinto 2018 –tiedotus / SUOMI 050 567 1888, jorma.akkanen@matilarohr.com

Tietoa Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnosta 2018

Kansalliset raadit ovat valinneet viisi ehdokaselokuvaa perusteinaan korkea laatu, juuret pohjoismaisessa kulttuurissa ja se, että ne erottuvat taiteellisen omaperäisyytensä kautta kiehtovina ja ympäristöönsä sidoksissa olevina taideteoksina.

Tämä Pohjoismaiden merkittävin elokuvapalkinto jaetaan tasan elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Yhteensä 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen palkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle ja omaleimaiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin.

Kunkin Pohjoismaan ehdokaselokuvasta päättää kulttuuriministeriön nimittämä kolmihenkinen kansallinen palkintolautakunta. Ehdokkaiden julkistamisen jälkeen yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsee äänestämällä tämän vuoden palkinnonsaajan.

Pohjoismaisessa lautakunnassa on yksi jäsen kustakin maasta. Vuoden 2018 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa ovat mukana Hilmar Oddson (Islanti), Inger Merete Hobbelstad (Norja), Kristina Börjeson (Ruotsi), Jaana Puskala (Suomi) ja Per Juul Carlsen (Tanska).

Viime vuonna 2017 palkinto tuli Suomeen Selma Vilhusen elokuvalle "Tyttö nimeltä Varpu".

 

Ystävällisin terveisin / Kind regards

Jorma Akkanen

Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinto 2018 -tiedotus / SUOMI

Nordic Council Film Prize 2018 -communication / FINLAND

Mobile: 050 567 1888

E-mail: jorma.akkanen@matilarohr.com

Facebook: https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond/

Nordisk Film & TV Fond: http://www.nordiskfilmogtvfond.com/