Filmikamari SEL SEOL
Takaisin

SEOL Uutisarkisto

03.03.2006
Turvallisuusohjeet luvattoman videokuvauksen estämiseksi

Alla on lueteltu muutamia yksinkertaisia ja kuitenkin tehokkaita turvallisuusohjeita, joiden tarkoitus on minimoida mahdollisuudet elokuvanäytösten luvattomaan kopiointiin. Ne voivat olla lisänä varotoimenpiteille, jotka olette jo tehneet ja joiden täydentämistä suosittelemme mikäli se on asianmukaista:

Nauhoitus ja videokuvaus:

‚ÄĘ Pankaa n√§kyv√§√§n paikkaan elokuvateatterin lippukassaan ja aulaan riitt√§v√§n suuri ilmoitus, jolla tiedotetaan kaikkia asiakkaita siit√§, ett√§ videokameroita eik√§ √§√§nentallennuslaitteita saa k√§ytt√§√§ teatterissanne, ett√§ laukut ja takit voidaan tarkastaa ja ett√§ teatterin ty√∂ntekij√§t voivat tarkkailla teatteria esityksen aikana ja etsi√§ laittomia videokameroita. Ilmoittakaa my√∂s, ett√§ esityksen taltiointi voi johtaa salista poistamiseen.

‚ÄĘ ALD-kuuntelulaiteliit√§nn√§t ‚Äď jotkut piraatit liitt√§v√§t mielell√§√§n videokameransa k√§sinojassa olevaan lis√§kuuntelulaiteliit√§nt√§√§n saadakseen paremman √§√§nenlaadun. Kiinnitt√§k√§√§ erityist√§ huomiota henkil√∂ihin, jotka pyyt√§v√§t lupaa k√§ytt√§√§ teattereiden ALD-liit√§nt√§√§.

‚ÄĘ Teatterin ty√∂ntekij√∂iden tulisi tarkastaa nauhoitus/videokuvaus erityisesti teatterin keskialueella aina s√§√§nn√∂llisen valvonnan yhteydess√§, ja heid√§n tulisi s√§√§nn√∂llisesti k√§yd√§ l√§pi teatterit ja konehuoneet esitysten aikana.

‚ÄĘ Harkitkaa oman palkitsemisohjelman k√§ytt√∂√∂nottoa voidaksenne palkita teatterin ty√∂ntekij√§t, jotka tunnistavat ja pystyv√§t pys√§ytt√§m√§√§n asiakkaat, jotka videonauhoittavat luvattomasti elokuvaa.

‚ÄĘ Aina kun teatterin ty√∂ntekij√§ ep√§ilee, ett√§ asiakas saattaa k√§ytt√§√§ videokameraa tai muuta tallennuslaitetta elokuvan kopiointiin, ty√∂ntekij√§n on noudatettava v√§litt√∂m√§sti menettelytapoja, jotka on m√§√§ritelty yhti√∂n ohjeissa. Ellei yhti√∂ll√§ ole kirjallisia s√§√§nt√∂j√§, harkitkaa seuraavien menettelytapojen k√§ytt√∂√∂nottoa:
‚ÄĘ Tehk√§√§ heti ilmoitus teatterin johtajalle.
‚ÄĘ Kehottakaa kuvaajaa kohteliaasti lopettamaan taltiointi ja siirtym√§√§n teatterin aulaan selvitt√§m√§√§n asiaa. Kuvaajaa tulisi pyyt√§√§ luovuttamaan laite ja tallenne henkil√∂kunnalle asian selvitt√§mist√§ varten. Laitteita ei saa ottaa v√§kisin. Henkil√∂kunnan tulisi edelleen yritt√§√§ selvitt√§√§ kuvaajan henkil√∂llisyys ja yhteystiedot. Mik√§li henkil√∂ ei suostu yhteisty√∂h√∂n, on syyt√§ tapauskohtaisesti harkita poliisin kutsumista paikalle.
‚ÄĘ Ilmoittakaa tapauksesta Tekij√§noikeuden tiedotus- ja valvontakeskukselle viimeist√§√§n seuraavana p√§iv√§n√§. Yhteystiedot ovat:
Antti Kotilainen, Toiminnanjohtaja, 09 6803 4049, antti.kotilainen@antipiracy.fi  
Jussi M√§kinen, Internet-tarkastaja, 09 6803 4059, jussi.makinen@antipiracy.fi  

E S I T Y K S E N L U V A T O N T A L T I O I N T I - M I T √Ą T U L I S I E T S I √Ą

Ensi-ilta, Ensiesitys. Elokuvan ensimmäisen päivän ensimmäinen näytös on suosituin ajankohta näytöksen luvattomaan taltiointiin.

Ensimmäinen näytös, Viimeinen näytös. Vähäinen yleisömäärä pienentää aina kiinnijääntiriskiä. Aamun ensimmäinen näytös tai illan viimeinen näytös ovat ihanteellisia aikoja luvattomaan taltiointiin.

Palavat valot. Usein videokuvaajat eiv√§t pysty t√§ysin piilottamaan pient√§ merkkivaloa kamerassa. Jos joku n√§ytt√§√§ k√§ytt√§v√§n ‚Äúk√§nnykk√§√§‚ÄĚ koko n√§yt√§nn√∂n ajan tai jos ty√∂ntekij√§t huomaavat pienen vihre√§n tai punaisen valon pime√§ss√§ teatterissa, heid√§n tulisi tutkia asia tarkemmin.

Istuinjärjestys. Salin keskiosa on paras paikka luvattomaan taltiointiin. Kuvaajat pyrkivät asettumaan aivan teatterin keskelle. Kuvaajan molemmin puolin saattaa istua avustajia.

ALD-kuuntelulaitteet. ‚ÄúAmmattivideokuvaaja‚ÄĚ on usein hankkinut ALD-kuuntelulaitteen, joka liitet√§√§n johdolla videokameraan okulaarisen et√§laitteen kanssa, jotta voidaan varmistaa videokuvan ruudussa pysyminen. Kiinnitt√§k√§√§ tarkasti huomiota henkil√∂√∂n, joka pyyt√§√§ k√§ytt√§√§ teatterin ALD-liit√§nt√§√§ ja joka ei muuten n√§yt√§ olevan huonokuuloinen.

Takit kuumalla säällä. Jos joku pitää yllään pitkää tai vuodenaikaan sopimatonta raskasta takkia kuumalla säällä, henkilöä kannattaa pitää silmällä. Uusimmat taskuvideokamerat ovat niin pieniä, että sopivat helposti takin taskuun. Sen sijaan raskaat takit, reput, suuret ostoskassit tai muut sentyyliset tarvikkeet voivat auttaa vanhemman ja suuremman kameran piilottamisessa.

Teatterin vuokraukset. Onko outo henkilö lähestynyt teitä ja pyytänyt vuokrata teatteria uuden filmin yksityisnäytökseen? Teatterin henkilöstön on ehkä hyvä pitää kirjanpitoa niistä, jotka haluavat vuokrata teatterin yksityiskäyttöön.


Elokuvan kopiomateriaalin vastaanotto:

‚ÄĘ Mahdollisimman pian vastaanoton j√§lkeen teatterin on siirrett√§v√§ kaikki elokuvan kopiot turvalliseen paikkaan konehuoneeseen. Kaikki ovet on pidett√§v√§ aina lukittuina ja/tai niin ett√§ sis√§lle p√§√§see vain koodilla tai kortilla.

‚ÄĘ Konehuoneen ty√∂ntekij√∂iden on pidett√§v√§ p√∂yt√§kirjaa elokuvakopion liikkumisesta, merkitsem√§ll√§ muistiin jokaisen kopion tarkka paikka sin√§ aikana kun se on teatterin hallussa. Elokuvakopion liikkumismuistiinpanojen tulisi sis√§lt√§√§:
- elokuvan nimi (tai koodinimi)
- elokuvan numero ja kelojen määrä
- toimituksen päivämäärä ja aika
- valkokankaan numero seuraavan viikon näytöksiä varten
- paikka johon kopio on siirretty ja kuka on tehnyt sen

‚ÄĘ Jos elokuvakopiot eiv√§t saavu 24 tuntia ennen sovittua n√§yt√∂sp√§iv√§√§, teatterin vastaavan ty√∂ntekij√§n on ilmoitettava siit√§ teatterin johtajalle, jonka on vuorostaan ilmoitettava siit√§ elokuvan levitt√§j√§lle.

Elokuvan kopiomateriaalin suojaaminen:

‚ÄĘ Konehuoneen ovet on pidett√§v√§ aina lukittuina, palom√§√§r√§ysten mukaisesti. Avaimien m√§√§r√§ on pidett√§v√§ mahdollisimman pienen√§ ja niit√§ saa s√§ilytt√§√§ vain valtuutettu tekninen ja johtohenkil√∂st√∂.

‚ÄĘ Mik√§li mahdollista konehuone tulisi olla varustettu h√§lytysj√§rjestelm√§ll√§ mahdollisia murtoja vastaan ja/tai tiloissa tulisi olla CCTV kameravalvonta.

‚ÄĘ Konehuoneen sis√§√§n asennetuissa CCTV kameroissa ei saa olla kuvaa valkokankaasta eik√§ niiss√§ saa olla tallennusmahdollisuutta.

‚ÄĘ Mik√§li mahdollista, h√§lytysj√§rjestelm√§n tulisi voida tunnistaa k√§ytett√§v√§t s√§hk√∂laitteet, kuten videokamerat ja videopuhelimet.

‚ÄĘ Vain valtuutetuille ty√∂ntekij√∂ille saa antaa luvan siirt√§√§ elokuvakopio toiselta valkokankaalta toiselle, ja kopion siirt√§misp√§iv√§kirja on t√§ytett√§v√§ ja allekirjoitettava aina kun kopiota siirret√§√§n.

‚ÄĘ Mik√§li mahdollista k√§yt√∂ss√§ tulisi olla levylautasen lukitusmekanismeja. Levylautasen lukon avaimet on pantava talteen teatterin johtajan toimistoon p√§iv√§n p√§√§tytty√§.

‚ÄĘ Aina kun elokuvakopiot toimitetaan erillisill√§ keloilla, ne on s√§ilytett√§v√§ lukituissa kaapeissa ensimm√§isen kelan ollessa erillisess√§ lukitussa kaapissa (mieluimmin teatterin johtajan toimistossa) eri paikassa kuin muut kelat.

‚ÄĘ Miss√§√§n tapauksessa kopioita (tai niiden osia) ei saa siirt√§√§ teatterista esitysjakson aikana.

Elokuvakopioiden purkaminen ja mainosmateriaalien palauttaminen:

‚ÄĘ Kaikki elokuvakopiot on palautettava kokonaisuudessa mahdollisimman pian sen j√§lkeen kun esitysjakso on loppunut.

‚ÄĘ Kaikki mainosmateriaalit, kuten elokuvien trailerit, julisteet ja muut v√§lineet on palautettava tai h√§vitett√§v√§ paikan p√§√§ll√§ (levitt√§j√§n ohjeista riippuen), ja niit√§ ei saa kopioida, antaa pois tai myyd√§ huutokaupalla.

‚ÄĘ Jokainen kopio on kelattava ja jaettava omalle kelalleen. L√§ht√∂nauha ja loppup√§√§ on liitett√§v√§ taas kiinni ja kelat laitettava takaisin omiin purkkeihin ja kuljetuslaatikkoon. Uloin laatikko on sinet√∂it√§v√§ niin, ett√§ teippi vedet√§√§n kannen yli, ja siihen on pantava selv√§ etiketti kuljetusta varten.

‚ÄĘ Elokuvat on purettava osiin 24 tunnin sis√§ll√§ viimeisen sovitun n√§yt√∂ksen j√§lkeen. Kopion liikkumisp√§iv√§kirja on p√§ivitett√§v√§ ja allekirjoitettava.

‚ÄĘ Laatikoihin pannut, sinet√∂idyt ja etiketill√§ varustetut kopiot on siirrett√§v√§ niille varatulle turvalliselle alueelle odottamaan niiden noutamista.

‚ÄĘ Miss√§√§n tapauksessa kopioita ei saa luovuttaa henkil√∂ille, joilla ei ole asianmukaista henkil√∂tunnusta tai asianmukaisia asiakirjoja.

‚ÄĘ Kun kopiomateriaalit on ker√§tty, teatterin kopion liikkumisp√§iv√§kirja on t√§ytett√§v√§ loppuun, allekirjoitettava ja arkistoitava.


© FILMIKAMARI 2003 Produced by Framesay