Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saaja valittu
Viiden Pohjoismaan elokuva-asiantuntijoista koostuva palkintolautakunta perustelee valintaansa seuraavasti:
"Ohjaaja Ruben Östlund vahvistaa asemaansa yhtenä Pohjoismaiden omaperäisimmistä elokuvantekijöistä. Inhimillistä käyttäytymistä analysoivassa taiteellisessa projektissaan Ruben Östlund osoittaa ajatuksia herättävää näkemyksellisyyttä yhteiskunnallisia rooleja ja roolipelejä kohtaan.
Tyylitelty kuvakerronta, tarinan armoton rytmi sekä amatöörinäyttelijöiden hämmästyttävät roolisuoritukset tekevät Playsta luihin ja ytimiin tunkeutuvan draaman, joka pistää pohtimaan modernin läntisen yhteiskunnan tärkeitä teemoja."
Playn maailmanensi-ilta oli Cannesin Directors’ Fortnight -sarjassa vuonna 2011, ja se voitti Coup de coeur -palkinnon. Sittemmin elokuva on napsinut muita palkintoja, kuten Moskovan 2 in 1 -elokuvajuhlien parhaan elokuvan palkinnon, Tokion elokuvajuhlien parhaan ohjaajan palkinnon, Ruotsin Guldbagge-palkintogaalan parhaan ohjaajan ja parhaan kuvauksen palkinnot vuonna 2011 sekä Ruotsin elokuva-arvostelijoiden yhdistyksen parhaan kotimaisen elokuvan Greta-palkinnon vuonna 2011.
Play tuli Ruotsissa elokuvateattereihin marraskuussa 2011, ja se on sittemmin nähty teattereissa muun muassa Suomessa, Norjassa ja Tanskassa.
Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaetaan vuosittain taiteellisesti korkeatasoiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin. Elokuvan tulee olla omaleimainen ja kyetä yhdistämään ja jalostamaan elokuvataiteen monet osatekijät vakuuttavaksi ja täysipainoiseksi teokseksi.
Vuoden 2012 palkintoa tavoittelivat kaikki pohjoismaiset elokuvat, joiden teatteriensi-ilta oli 1. syyskuuta 2011–31. elokuuta 2012.
Ruben Östlund ja Erik Hemmendorff totesivat tämän vuoden palkinnonsaajan julkistamisen yhteydessä näin:
"Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saaminen on paitsi mahtavaa myös uskomattoman imartelevaa. Olemme matkustaneet vuonna 2012 Playn mukana neljässä Pohjoismaassa ja nähneet, miten hienosti yleisö on reagoinut ja ottanut elokuvan vastaan, mutta emme mitenkään uskaltaneet toivoa palkintoa tänä vuonna, jolloin kilpailu oli niin kovatasoinen.
Elokuvatuottajina meidän on jatkuvasti kyseenalaistettava, tutkiskeltava ja ylläpidettävä pohjoismaista ilmaisutapaa, vaikka toisinaan elokuvistamme voikin olla vaikea löytää selkeitä pohjoismaisia tunnusmerkkejä. Sekä Play että aiempi elokuvamme Muiden mukana sivuavat pohjoismaalaisten pohjatonta kasvojen menettämisen pelkoa, jota monet ulkomaalaiset ovat pitäneet pohjoismaisena ominaispiirteenä. Ehkä he ovat oikeassa.
Mielestämme hyvän elokuvan tunnistaa siitä, että siinä esitetään koko ajan tärkeitä kysymyksiä ihmiselle ja ihmisestä sekä hänen asemastaan nyky-yhteiskunnassa. Juuri tämä pohjoismaisten elokuvien lähtökohtana oleva yhteiskuntakäsitys antaa niille tietyn sävyn ja ominaisluonteen, ja ehkä siitä nimenomaan tunnistaa Pohjoismaissa tehdyt elokuvat. Omaleimaisuutta onkin aktiivisesti tavoiteltava, kun ajatellaan Hollywood-elokuvien ylivaltaa ja niiden vaikutusta elokuvailmaisuun."
Tietoa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta
Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa hallinnoi Pohjoismainen elokuva- ja televisiorahasto. Palkinnon ovat aiemmin saaneet Aki Kaurismäki elokuvasta Mies vailla menneisyyttä (2002), Per Fly elokuvasta Tappo (Drabet, 2005), Josef Fares elokuvasta Zozo (2006), Peter Schønau Fog elokuvasta Kuorossa itkemisen taito (Kunsten at græde i kor, 2007), Roy Andersson elokuvasta Sinä elävä (Du levande, 2008), Lars von Trier elokuvasta Antichrist (2009), Thomas Vinterberg elokuvasta Submarino (2010) ja Pernilla August elokuvasta Sovinto (Svinalängorna, 2011).
Elokuvapalkinto on vain yksi Pohjoismaiden neuvoston jakamista palkinnoista. Palkintoperheeseen kuuluvat myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto, musiikkipalkinto sekä luonto- ja ympäristöpalkinto. Elokuvapalkinto, musiikkipalkinto ja luonto- ja ympäristöpalkinto luovutetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä Helsingissä 31. lokakuuta.
Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon palkintolautakunta vuonna 2012
Elokuva-arvostelija Per Juul Carlsen (Tanska), viestintäpäällikkö Outi Heiskanen (Suomi), johtaja Sif Gunnarsdóttir (Islanti), ohjelmavastaava Silje Riise Næss (Norja), elokuva-arvostelija Fredrik Sahlin (Ruotsi)