Tutkimus: Stressiä voi alentaa elokuvateatterissa

Lehdistötiedote
5.11.2024 Filmikamari ry, Mieli ry

Elokuvateatterit tarjoavat katsojille suuren valkokankaan elämykset ja mahdollisuuden irrottautua arjesta, mikä vaikuttaa positiivisesti myös mieleen. Tutkimukset osoittavat, että elokuvien katselu voi vähentää stressiä ja ahdistusta sekä tarjota syviä tunnekokemuksia, joita ei voi korvata kotikatsomoissa.

– Taiteella ja kulttuurilla on tutkitusti mielen hyvinvointia edistävä vaikutus. Elokuvan katsominen voi toimia loistavana tapana irrottautua arjen kiireistä ja kohentaa mielialaa Elokuvien katselu voi vähentää stressiä sekä kuormitusta ja vaikuttaa myönteisesti tunteiden säätelyyn. Elokuvat tarjoavat usein positiivisia tunnekokemuksia sekä uusia näkökulmia ja oivalluksia, Frans Horneman, johtava psykologiMieli Ry:stä kuvailee.

Elokuvien katsomistottumukset
Suomen elokuvasäätiön Taloustutkimuksella teettämän Elokuvien katsomistottumukset -kuluttajatutkimuksen mukaan elokuvateattereiden suurimmat vetovoimatekijät ovat suuri valkokangas, katsomismukavuus, vaikuttava äänimaailma ja mahdollisuus irtautua arjesta. Elokuvan uutuus ja sen katsominen läheisten kanssa houkuttelevat katsojia teattereihin. Erityisesti nämä tekijät korostuvat 25–64-vuotiaiden keskuudessa.

– Kotona voimme häiriintyä monista eri syistä, mutta teatterissa keskitymme täysin sekä elokuvaan että toisiimme. Moni kokee elokuvissa tämän positiivisena asiana. Elokuvakokemus teatterisalissa on täysin erilainen ja mukaansatempaavampi kuin kotona, sanoo Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Koistisen mukaan tulokset ovat vahvistus siitä, että elokuvateatterit ovat yhä se paikka, jossa suurimmat elokuvakokemukset koetaan.

–Tämä vastaa tuoretta amerikkalaista tutkimusta, jossa yli 80 % elokuvayleisöstä katsoo, että elokuvakokemus teatterissa on ainutlaatuinen eikä sitä voi korvata katsomalla elokuvia kotona. Se on paikka, jossa useimmat elokuvantekijät haluavat elokuvansa nähtävän. En ole koskaan tavannut ohjaajaa, joka olisi toivonut elokuvansa ensiesitystä pienellä ruudulla, Koistinen toteaa.

Valtakunnallinen Suuri leffapäivä kruunaa vahvan elokuvavuoden
Marraskuun yhdeksäs päivä järjestetään toista kertaa valtakunnallinen Suuri leffapäivä. Vuoden pimeimpään aikaan järjestettävä päivä tuo valkokankaille läpi Suomen hienon elokuvavuoden komeimpia elokuvia ja iloa mieleen. Päivän aikana elokuviin pääsee puoleen hintaan. Useassa elokuvateattereissa järjestetään myös oheistapahtumia.

Suuren leffapäivän aikana nostetaan yhdessä Mieli Ry:n kanssa esiin tärkeää aihetta, nuorten mielenterveyttä. Nuoruus on yksi ihmisen elämän vaativimmista ajanjaksoista. Nuoret tarvitsevat turvallisen ympäristön, samanikäisten seuraa, aikuisten aikaa ja kasvurauhaa. Jokainen voi tehdä paljon omassa lähipiirissään jo huomaamalla lapsen ja nuoren, kysymällä mitä kuuluu ja kuuntelemalla rauhassa. Olemalla kiireettä läsnä.

– Elokuvissa käynti on mitä mainioin tapa viettää aikaa muiden kanssa, sillä siinä yhdistyy sekä sosiaalisuus, että elokuvien positiivinen vaikutus mieleen, Horneman toteaa lopuksi.

Suuren leffapäivän järjestävät yhteistyössä Suomessa toimivat elokuvie levittäjät, elokuvateatterit ja Suomen Filmikamari.

Yhteystiedot:

Suomen Filmikamari ry
Tero Koistinen, toimitusjohtaja
puh: 050 323 8582
sähköposti: tero.koistinen@filmikamari.fi

Mieli ry
Frans Horneman, johtava psykologi
puh:  +358 40 193 3020
sähköposti: katri.korpinen@mieli.fi

Tietoa Suuresta leffapäivästä:
Kampanjan järjestää elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö Suomen Filmikamari, jonka jäseniä ovat Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry sekä Suomen elokuvatoimistojen liitto ry (SEL). Järjestöt edustavat kattavasti suomalaisia elokuvateattereita sekä Suomessa toimivia elokuvien maahantuojia ja levittäjiä.

Tietoa Mieli ry:stä:
MIELI Suomen Mielenterveys ry:n perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy. Puolustamme kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. MIELI ry on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö.

Lähteet:
Elokuvien katsomistottumukset

Fandango’s 2023 Moviegoing Trends and Insights Study

Neurocinema: A brief overview – PMC (nih.gov)